Ce sunt tumorile coloanei vertebrale?

Tumorile coloanei vertebrale sunt creșteri formate din celule care se înmulțesc fără control. Aceste celule pot fi benigne sau  maligne (canceroase). Tumorile benigne, care nu sunt canceroase, pot fi în continuare o problemă dacă acţionează asupra  maduvei sau a nervilor din canalul spinal.

Tumorile coloanei vertebrale se pot dezvolta pe oricare dintre țesuturile din coloana vertebrală, inclusiv:

• măduva spinării;

• rădăcinile nervoase;

• tesutul osos, vertebrele;

• sacul dural.

Tumorile primare ale coloanei vertebrale sunt cele care își au originea în coloana vertebrală. Tumorile metastatice sunt cele care provin din alte țesuturi și se răspândesc la coloana vertebrală. De exemplu, tumorile coloanei vertebrale ar putea fi o complicație a cancerului de sân sau pulmonar.

Tumorile coloanei vertebrale cauzează de obicei dureri de coloana. Durerea tinde să se agraveze atunci când creșteți nivelul de activitate sa cedeze greu la medicatie antialgica, sa persiste pe timpul noptii . De asemenea, este posibil  ca durerea sa se insoteasca de alte simptome neurologice precum slăbiciune, durere sau amorțeală în brațe sau picioare și, eventual, în piept.

Cum sunt diagnosticate tumorile coloanei vertebrale?

Dacă aveți simptome care ar putea fi cauzate de o tumora a coloanei vertebrale, medicul va începe procesul de diagnosticare cu o revizuire a istoricului dumneavoastră medical și a simptomelor actuale și un examen fizic.

Este posibil să trebuiască să faceți și teste de diagnosticare. Cele mai frecvente instrumente de imagistică utilizate în diagnosticarea tumorilor coloanei vertebrale sunt raze X, tomografii și RMN. Este posibil să aveți nevoie, de asemenea, de testare specializată folosind tomografie cu emisie de pozitroni (scanare PET) sau scanări osoase de medicină nucleară.

Medicul dumneavoastra ar putea avea nevoie să obțină și o probă de tumoră pentru a afla ce tip de tumora este. El face acest lucru în timpul unei biopsii cu ac, introducând un ac gol în tumoare și extragând o mică bucată de țesut, care este apoi trimisă la laborator pentru analiză.

Cum se tratează tumorile coloanei vertebrale?                                                                

În unele cazuri, dacă tumora nu provoacă probleme și pare să crească lentă, tinerea ei sub observatie ar putea fi cea mai bună opțiune. Aceasta înseamnă să efectuați scanări regulate pentru a verifica orice modificări ale tumorii, dar să o lăsați în pace dacă nimic nu s-a schimbat.

Dacă tumora necesită tratament, chimioterapia și radioterapia sunt de obicei primele metode utilizate. Este posibil să fie nevoie de unul sau ambele dintre aceste tratamente.

Simptomele care indică necesitatea unei intervenții chirurgicale pentru a trata tumorile coloanei vertebrale includ:

• slăbiciune progresivă;

• incontinenta;

• instabilitatea coloanei vertebrale;

• dureri severe.

Chirurgia este, de asemenea, o opțiune dacă radiațiile sau chimioterapia nu ofera rezultate satisfacatoare. In asemenea situatii colaborarea dintre chirurgul spinal si medicul oncolog este  necesara.

Care sunt opțiunile chirurgicale pentru tumorile coloanei vertebrale?

Optiunile chirurgicale pentru tumorile vertebrale sunt multiple si de multe ori chirurgul spinal foloseste scoruri de evaluare pentru a decide abordarea terapeutica cea mai potrivita pentru dvs.

 Unele interventii se fac in scop curativ pe cand altele se fac in scop paliativ. De la simpla decompresiune a maduvei si a nervilor spinali, pana la rezectii complicate, “in totalitate “a corpilor vertebrali , urmate de reconstructii cu implanturi, tije si proteze distractabile. In unele cazuri este posibila rezectia tumorilor vertebrale, printr-o masura minim invaziva, fara incizie la piele, utilzand un aparat de radiofrecventa urmata de consolidarea vertebrei cu un “ciment” special numit PMMA.

Înainte de a fi supus unei intervenții chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale, medicul discută cu dvs. potențialele beneficii și riscuri ale oricărei proceduri.

Ultimele articole