Ce este Chirurgia Minim Invaziva? (CMI)

Chirurgia minim invazivă a coloanei vertebrale, reprezinta o masura de tehnici si abordari chirurgicale care reprezinta o alternativă la chirurgia deschisă, tradițională, cu scopul de a provoca un disconfort chirurgical cat mai redus.

Chirurgia deschisă a coloanei vertebrale implică efectuarea de incizii mari în pielea și mușchii spatelui și tragerea lor departe de coloana vertebrală. Chirurgia minim invazivă a coloanei vertebrale necesită doar incizii mici, evitând necesitatea tractionarii a unor zone mari de mușchi si specularea unor coridoare de access naturale catre coloana vertebrala, fara a afecta structura de rezistenta a coloanei vertebrale.

În timpul intervenției chirurgicale minim invazive ale coloanei vertebrale, medical folosește dispozitive numite retractoare tubulare care se potrivesc în inciziile mai mici. Retractorul ține o mică secțiune din mușchi deschisă pentru a face un punct de acces. Instrumentele chirurgicale specializate coboară prin retractoarele tubulare până la locul operației. Neurochirurgul poate îndepărta, de asemenea, materiale precum țesutul de disc deteriorat prin retractor.

Când operația minim invazivă a coloanei vertebrale este finalizată, se îndepărtează retractoarele tubulare, iar mușchii revin la poziția lor normală.

Cum îmi vede un chirurgul coloana vertebrală în timpul unei intervenții chirurgicale minim invazive ale coloanei vertebrale?

Pentru a vă vedea în detaliu coloana vertebrală și țesuturile înconjurătoare în timpul unei proceduri chirurgicale minim invazive ale coloanei vertebrale, medicul folosește tehnologia cu raze X în mișcare numită fluoroscopie. Acest lucru îi oferă imagini clare ale coloanei vertebrale, vizibile pe un monitor din sala de operație.

El foloseste, de asemenea, un microscop operator pentru a oferi lumină și mărire. Pentru unele proceduri, medical folosește tehnici endoscopice. Aceasta implică utilizarea unui tub care este echipat cu o cameră ușoară și miniaturizată pentru a transmite imagini ale locului chirurgical.

Ce afecțiuni poate trata chirurgia spinală minim invazivă?

Chirurgia coloanei vertebrale minim invazive este acum alegerea preferată pentru multe tipuri de chirurgie a coloanei vertebrale. Neurochirurgii folosesc de obicei tehnici minim invazive pentru a trata afecțiuni precum :

Stenoza coloanei vertebrale

Stenoza este o îngustare a canalului spinal care se poate dezvolta din cauza deteriorării cauzate de vârstă, de stresul mecanic, de unele afectiuni reumatismale si de procesele degenerative ale discului și articulatiilor

Dacă canalul spinal se îngustează prea mult, țesuturile sau “pintenii osoși” pot irita și comprima nervii din și din jurul măduvei spinării, care se gaseste in canalul spinal. Iritația și presiunea pot provoca dureri de spate, de picioare, slabiciune si senzatii de amorteala, tulburari de mers cu necesitatea de sprijin.

Hernia de disc

Hernia de disc se dezvoltă atunci când învelișul exterior a discurilor dintre vertebre se rupe, permițând interiorului moale să iasă în afară. Acest țesut proeminent poate apăsa nervii spinali, provocând durere și ducând la probleme precum sciatica.

Pentru a trata astfel de afecțiuni, medicul poate efectua decompresie lombară minim invazivă, fuziune spinală minim invazivă sau discectomie minim invazivă pentru îndepărtarea herniei de disc.

Spondilolistezisul

Spondilolistezisul poate fi tratat chirurgical prin insertia percutana a implanturilor vertebrale si realizarea fuziunii dintre vertebre print-un coridor de acces mai mic, spre deosebire de tehnica clasica.

Tasarile vertebrale osteoporotice

 Tasarile vertebrale datorate osteoporozei pot fi tratate minim invaziv prin injectarea unui ciment acrilic, direct in corpul vertebral sub control fluoroscopic, pentru stabilizarea coloanei si implicit reducerea durerii.

Tumori vertebrale

Unele tumori vertebrale, precum metastazele vertebrale pot fi tratate minim invaziv prin ablatia cu radiofrecventa a tumorii vertebrale urmata de cimentare, fara incizia pielii care sa necesite sutura.

Care sunt avantajele intervenției chirurgicale minim invazive ale coloanei vertebrale?

Chirurgia minim invazivă a coloanei vertebrale are avantaje semnificative față de chirurgia deschisă, inclusiv:

• mai puțină durere;

• rană mai mica;

• risc mai mic de infectare;

• mai puțin sânge pierdut;

• vindecare mai rapidă a rănilor;

• sederea în spital mai scurtă;

• mult mai puține leziuni tisulare;

• cicatrici reduse.

Ultimele articole