Despre consultul neurochirurgical

Înainte de a avea orice tip de intervenție chirurgicală a coloanei vertebrale, impreuna cu chirurgul dumneavoastră va trebui să discutați o serie de detalii despre procedura dumneavoastră. O planificare substanțială trebuie sa aiba loc înainte de operația la coloana, insa trebuie avut in vedere ca unele puncte vor fi abordate mai aproape de ziua intervenției chirurgicale, în timp ce altele pot fi luate în considerare cu mult timp înainte ca operația să aibă loc.

Iată unele lucruri pe care chirurgul spinal va dori să le evalueze înainte de operație.

Despre RMN…

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN)  este o masura imagistica de investigatie a coloanei vertebrale foarte valoroasa care este frecvent utilizată atunci când  este necesară o procedură a coloanei vertebrale..

Chirurgul dumneavoastră va studia RMN-ul  dumneavoastră pentru a vă evalua anatomia coloanei vertebrale, starea discului, gradul de degenerare prezent în coloana vertebrală și pentru a determina dacă hernia de disc este prezentă și dacă este sau nu “de operat”.

Toți acești factori sunt utilizați în planificarea detaliilor procedurii dumneavoastră.

Împreună cu RMN-urile, este posibil să aveți și alte teste imagistice pentru a suplimenta vizualizarea coloanei vertebrale, precum CT-ul, sau radiografii.( statice sau in dinamica).

Găsirea procedurii chirurgicale potrivite pentru dvs. este foarte important

Nu toate problemele coloanei vertebrale sunt corectate cu aceeași metodă chirurgicală. O microdiscectomie este adesea intervenția chirurgicală de elecție pentru o hernie de disc lombară simplă. Dar discectomia deschisă, care este mai invazivă, ar putea fi abordarea potrivită pentru dumneavoastra. Și dacă coloana vertebrală este instabilă, este posibil să aveți nevoie de o procedură complet diferită care implica fuziunea verebrelor.

Mulți factori intervin în alegerea procedurii potrivite pentru problema dumneavoastra de spate. Daca va intrebati de ce medicul v-a recomandat o procedură specifică este de retinut ca uneori se bazează pe șansele de îmbunătățire durabilă, iar uneori factorii de risc joacă un rol mai important în decizie.

Coloana vertebrală este suficient de stabilă pentru o intervenție chirurgicală pe disc?

Unele afecțiuni ale coloanei vertebrale sunt însoțite de instabilitatea coloanei vertebrale. Spondiloliza este o fractură de “stress” într-o parte a osului coloanei vertebrale numită pars interarticularis. Când o fractură de pars nu este tratată, aceasta poate evolua într-un caz complet de spondilolisteză , în care o vertebra se mișcă fie înainte, fie înapoi in raport cu vertebra de dedesubt.

De unde știe chirurgul tău dacă durerea ta vine de la disc sau de la instabilitatea coloanei vertebrale?

Durerea are anumite caracterisitici in functie de cauza ei. Neurochirurgul stie cum sa le identifice prin diferite manopere fizice, palpare, percutie si studii imagistice.

Potrivit unui studiu din 2016 publicat în Asian Spine Journal, herniile de disc lombare tind să afecteze partea inferioară a rădăcinii. Spondiloliza tinde să comprime partea superioară. Examenul dumneavoastră fizic poate ajuta la identificarea zonei rădăcinii afectată – și studii precum RMN-ul și electromiografia pot ajuta, de asemenea.

Este cu adevărat sciatica dumneavoastră cauzată de o hernie de disc?

O hernie de disc este o cauză frecventă a sciaticii, care este durerea de picioare din cauza radiculopatiei (comprimarea sau iritarea unei rădăcini a nervului spinal).

Dar sciatica poate avea o serie de alte cauze potențiale care nu sunt legate de o hernie de disc. Acestea pot include sindromul piriform, spondilita anchilozantă, hipertrofia articulației fațetale, neuropatie sau tumora.

Chirurgul dumneavoastră va identifica locația si motivul durerii dvs. înainte de intervenția chirurgicală.

Pregătire pre și post operatorie fără greșeli

Pregătirea pentru o discectomie sau o altă intervenție chirurgicală a coloanei vertebrale și menținerea în siguranță în timpul și după procedură implică o serie de pași și protocoale medicale, precum :

• Înainte de operația dumneavoastră, echipa chirurgului dumneavoastră se va ocupa de o serie de măsuri de siguranță, inclusiv informarea dumneavoastră cu privire la potențialele complicații ale intervenției chirurgicale și monitorizarea și gestionarea tuturor medicamentelor dumneavoastră pentru durere (s-ar putea să fie nevoie să încetați să luați unele sau pe toate chiar înainte de operație).

• În timpul intervenției chirurgicale, echipa chirurgicala vă va poziționa în siguranță, se va coordona cu echipa de anestezie și se va asigura că operatia se face cu atenție .

• Chirurgul dvs. spinal va  explica care sunt pasii si ce aveti de facut după operație – cum ar fi obținerea tipului potrivit de reabilitare după operatie, care este foarte importanta pentru vindecarea dumneavoastră. Reluarea activitatii prea repede sau prea tarziu va poate afecta recuperarea.

Alte lucruri care fac diferența în cât de bine poți reveni la stilul de viata de dinaintea operatiei includ menținerea unei greutăți sănătoase, renuntarea la fumat și menținerea plagi curate. Medicul dumneavoastră va va prezenta toți factorii la care trebuie să aveți grijă.

Sunteți un candidat bun pentru chirurgie?

Problemele de sănătate mintală precum anxietatea, depresia și pot juca un rol în recuperarea dvs. Uneori, afecțiunile psihiatrice grave pot contribui la rezultate chirurgicale nesatisfacatoare sau probleme precum dependența de droguri postoperatorie.

Dacă se dovedește că starea dumneavoastră psihologică ar putea duce la un rezultat negativ, chirurgul dumneavoastră poate decide să amâne intervenția chirurgicală și să vă îndrume la un specialist în sănătate mintală.

Durerea de spate nu înseamnă întotdeauna operație de disc.

Doar pentru că aveți dureri de spate nu înseamnă că aveți nevoie de o operație de disc. Alte probleme care nu necesită intervenție chirurgicală pot cauza durerea. Poate cel mai bun exemplu sunt modificările degenerative ale discurilor dumneavoastra, o afecțiune comună care se poate rezolva cu terapie fizică și management medical.

O hernie de disc în coloana lombară poate fi foarte dureroasă. Vestea bună este că se rezolvă adesea cu un tratament conservator, care constă în general în kinetoterapie în combinație cu medicamente pentru durere și/sau relaxante musculare. Dacă tratamentele neinvazive, cum ar fi acestea, nu reușesc pe deplin, este posibil să puteți evita intervenția chirurgicală cu o injecție de steroizi.

După șase săptămâni de îngrijire non-invazivă fără rezultate satisfăcătoare, se poate reduce la o intervenție chirurgicală. În acest caz, o discectomie poate fi tot ce aveți nevoie pentru a obține ușurarea pe care o căutați.

Ultimele articole